Curator Jacques Daniels van de failliete reisorganisatie Oad heeft zijn ontslag aangevraagd bij de rechtbank Overijssel, nadat er in de media ophef over zijn persoon was ontstaan.
Dat heeft Daniels dinsdag laten weten.
Als reden voor zijn verzoek geeft Daniels de “voornamelijk in een deel van de pers geuite eenzijdige kritiek door verschillende belanghebbenden” over de “vermeende vriendjespolitiek bij de verkoop van een deel van de activa van Oad”.
De curator zegt zich hierin niet te herkennen en staat onverminderd achter de genomen beslissingen. “De aanhoudende ophef verstoort echter een zorgvuldige en efficiënte afwikkeling van de Oad-faillissementen. De aandacht moet altijd gericht zijn op de faillissementen en hun gevolgen, niet op de curator als persoon. Het belang van de Oad-faillissementen dient derhalve voor te gaan.”
Afgelopen weken beschuldigden verschillende personen uit de reiswereld Daniels van onbehoorlijk handelen en nalatigheid. Er werd onder meer gesteld dat Daniels een kennis zou zijn van de voormalig Oad-directeur Frans Schuitemaker, die de busafdeling van de reisorganisatie heeft voortgezet. Een aantal schuldeisers zou zich hierdoor gedupeerd voelen en een aanklacht voorbereiden.
De andere curator van Oad, Jeroen Stekelenburg, blijft wel aan. Volgens een woordvoerder stelt de rechtbank mogelijk nog een vervanger aan voor de opstappende Daniels.
Oad werd in september failliet verklaard, als gevolg van het slechte economische klimaat en de teruglopende omzet in de reisbranche. De reisorganisatie telde bij faillissement ongeveer 1750 werknemers. Omdat verschillende bedrijfsonderdelen door andere partijen zijn overgenomen, is naar schatting voor zo’n 600 mensen daarvan een arbeidsplek behouden.
Hoewel er geen nieuwe doorstart meer inzit, moeten de curatoren nog verder onderzoek doen naar de precieze oorzaken van het faillissement. Ook zitten er in de boedel nog activa, waaronder een pand en kantoormeubilair dat nog moet worden verkocht.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl